Inventarisatie & Sanering

Vergelijk offertes van asbest specialisten in Dongen!

Gratis offertes!

Asbest Dongen – Inventariseren en verwijderen

Tot in de jaren 90 werd asbest gezien als een fantastisch bouwmateriaal, vanwege de grote brandveiligheid, en uitstekende isolatie. Nu men meer weet over de gevaren van asbestvezels, wil de overheid alle asbestonderdelen laten verwijderen en afvoeren. Bent u van plan om het dak van uw woning in Dongen te renoveren? Vraag dan eerst een asbestinventarisatie aan. Een specialist zal het pand controleren en vervolgens een asbestinventarisatierapport aan u overdragen. Hierin staat een advies voor een eventuele asbestsanering of sloopvergunning.

Wilt u meer weten over het herkennen, verwijderen en afvoeren van asbestplaten? Of bent u benieuwd naar de kosten? Vul dan vandaag nog het offerteformulier in. Geef hierop uw wensen voor de asbestverwijdering of asbestinventarisatie aan. U ontvangt spoedig een aantal gratis offertes om te vergelijken. Kies zelf voor de expert die bij u past!

Vraag direct gratis offertes aan!

Navigeer op deze pagina naar:

Asbest herkennen | Asbestinventarisatie | Asbest verwijderen | Gemiddelde kosten | Subsidie?

Asbest in huis of bedrijf?

Klanten vragen ons regelmatig naar tips voor het herkennen van asbest. Echte tips zijn lastig te geven, omdat het herkennen in de meeste gevallen erg ingewikkeld is. Wel kunt u asbesthoudende materialen herkennen. Zo is het dak en het dakbeschot de meest voorkomende plek van asbest. Zowel een particulier als een bedrijf kan te maken krijgen met asbest. Ook als particulier is het daarom mogelijk om een asbestonderzoek uit te laten voeren, om er zo zeker van te zijn of er wel of niet asbesthoudende producten in uw woning aanwezig zijn. Bij bedrijfspanden in Dongen komt asbest veelal voor in rioolleidingen, ventilatiepijpen, vensterbanken en de vloerbekleding. Als u in Dongen geïnteresseerd bent in een asbestinventarisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Asbest, risico voor gezondheid?

Uit ervaring weten wij dat de gemiddelde particulier zich zorgen maakt om de asbest in hun woning. In de meeste gevallen is het echter geen probleem om gezond te leven, ook met asbesthoudende materialen in huis. Asbestvezels werden namelijk veel verwerkt in andere producten. Dit houdt in dat de vezels goed vastzitten, waardoor u ze niet kunt inademen. Pas wanneer u deze asbesthoudende producten wilt verbouwen of slopen bestaat er het risico dat de vezels loslaten, waarna ze wel een gevaar voor uw gezondheid vormen. Het is belangrijk om asbesthoudende onderdelen te herkennen, zodat u deze kan controleren op beschadigingen.

asbest verwijderen Dongen

Uw voordeel

  • Vergelijk offertes & bespaar tot 30%
  • De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend
  • Diverse specialisten uit Dongen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden?

Benieuwd naar de kosten van asbestinventarisatie of asbestverwijdering? Vergelijk gratis offertes!

Gratis offertes aanvragen
hoe herken ik asbest?

Asbest herkennen

Wie aan de slag wil met het verwijderen of vervangen van het dakbeschot, doet er goed aan te weten hoe asbest is te herkennen. Asbest kan namelijk in verschillende materialen voorkomen, en is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Over het algemeen zijn asbestproducten te verdelen in twee categorieën: vasthechtende en loshechtende producten. Bij de vasthechtende producten is er geen gevaar van asbestvezels, omdat deze in het materiaal vast zitten. Een voorbeeld hiervan is asbestcement. De loshechtende variant is gevaarlijker, omdat de vezels dan los kunnen komen. Deze asbest is te herkennen aan de vezelachtige structuur, of in het geval van dakbeschot aan de lichtgrijze kleur.

asbestonderzoek Dongen

Asbest of niet? Asbestanalyse uitvoeren!

Omdat het lastig is asbest te herkennen, bestaat er de mogelijkheid om een asbestanalyse aan te vragen. Bij een asbestanalyse moet u een monster van twee bij twee centimeter nemen van het materiaal, en deze opsturen naar een erkend asbestbedrijf uit Dongen. Hier zal men kijken of het inderdaad gaat om asbestvezels of een ander product. Vindt u het eng om zomaar te snijden in de platen bij het dak? De medewerkers van een bedrijf kunnen u tevens ondersteunen bij het nemen van de monsters. Op basis van de asbestanalyse zal men eveneens een klein asbestinventarisatierapport uitbrengen, en u informeren over de opties voor asbestverwijdering.

asbestinventarisatie in Dongen

Asbestinventarisatie bij renovatie- of sloopwerkzaamheden

Voordat het mogelijk is het dak te vervangen, dient u bij de gemeente een sloopvergunning aan te vragen. Deze vergunning wordt echter alleen uitgegeven wanneer er sprake is geweest van een asbestinventarisatie. Bij een dergelijk asbestonderzoek zal een specialist het dak controleren op de eventuele aanwezigheid van asbestisolatie, en hierop een asbestinventarisatierapport uitbrengen. In dit asbestinventarisatierapport staat het advies voor het saneren van een pand, en krijgt u meer informatie over het eventueel eigenhandig afvoeren van het materiaal. De kosten voor een asbestinventarisatie en de daaropvolgende asbestverwijdering hangen af van het soort asbestonderzoek dat u laat uitvoeren, en de mate van asbestsanering die nodig is.

asbestinventarisatierapport Dongen

Asbestinventarisatierapport

Als u vermoedt dat er asbesthoudende producten in uw woning aanwezig zijn, dan is het altijd verstandig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren omdat het herkennen van asbest voor particulieren erg moeilijk is. Aan de hand van dit asbestonderzoek zal de deskundige een asbestinventarisatierapport opstellen. Hierin staan de bevindingen van het eerste, niet-invassieve onderzoek. Soms spreekt de deskundige hierin zijn vermoeden op niet-direct waarneembaar asbest. Is dit het geval, dan zult u aanvullend onderzoek moeten laten plegen. Ook als een asbestsanering noodzakelijk is zal dit worden toegelicht in het rapport. Het laten uitvoeren van een dergelijk onderzoek is niet altijd verplicht. Wel zult u een asbestinventarisatierapport moeten overhandigen aan de gemeente als u van plan bent om te gaan slopen of verbouwen.

Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht?

U kunt als particulier op elk moment een deskundige inschakelen voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie. Het onderzoek is namelijk niet in alle situaties verplicht. Heeft u een woning die voor 1993 is gebouwd en wilt u deze gaan verbouwen of zelfs slopen? Houd er dan rekening mee dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen bij uw gemeente. Om deze vergunning aan te vragen zult u tevens een asbestinventarisatierapport moeten overhandigen. Dat betekent dat een asbestonderzoek verplicht is als u uw woning van 25 jaar of ouder wilt slopen of verbouwen. Hiervoor zult u een asbestonderzoek (vroeger type A genoemd) moeten laten uitvoeren door een gecertificeerd specialist.

Asbestonderzoek type A, B, 0 of G

Vroeger had u de keuze uit vier verschillende asbestonderzoeken, namelijk type A, B, 0 of G. Vanaf maart 2017 zijn deze onderzoeken afgeschaft en gebruiken we de verschillende categorieën niet meer. De specialist gebruikt nu het Certificatieschema voor het Procescertificaat Asbestinventarisatie. Hierbij controleert hij de asbesthoudende materialen en deelt hij alles in verschillede klasses. Type A, B, 0 en G wordt nog wel gebruikt om het materiaal in een klasse in te delen. Type A asbest is bijvoorbeeld direct herkenbaar en type B niet. Een asbestonderzoek wordt niet alleen gebruikt om te controleren om wat voor asbest het gaat, maar ook om te bepalen hoe het verwijderd moet worden.

Asbestinventarisatie laten uitvoeren in Dongen?

Benieuwd naar de kosten van asbestinventarisatie? Vergelijk offertes & bespaar!

Gratis offertes aanvragen
asbestsanering Dongen

Asbest laten verwijderen

Is er uit het asbestinventarisatierapport gebleken dat u een woonhuis of bedrijf moet laten saneren, dan moet u overwegen in hoeverre u eigenhandig de klus wilt uitvoeren. Een specialist op het gebied van asbestsanering zal namelijk gebruik maken van professionele technieken en draagt altijd beschermende kleding bij het afhandelen van de asbestverwijdering. Wie zelf een ruimte wil saneren moet dan ook voldoen aan strenge voorwaarden. Het is bijvoorbeeld enkel mogelijk om eigenhandig de asbestsanering uit te voeren wanneer u het materiaal onbeschadigd kunt verwijderen, en het gaat om een kleinere hoeveelheid dan 35 m2. Bedrijven moeten altijd een expert inzetten voor de asbestverwijdering.

asbestverwijdering particulier of bedrijf?

Asbest verwijderen: particulier of bedrijf?

Hoewel een asbestsanering in Dongen niet altijd verplicht is, is het natuurlijk wel mogelijk om uw asbesthoudende materialen in huis te laten verwijderen. Een asbestsanering bij een bedrijf of bij een particulier verschilt wel degelijk. Zo is het voor particulieren een optie om zelf de asbestsanering uit te voeren. Dit is toegestaan tot een maximaal aantal vierkante meters dat u wilt verwijderen. Voor bedrijven is het echter verplicht om hiervoor een gecertificeerd vakman in te schakelen. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden of wilt u weten wat u moet gaan betalen voor een eventuele asbestverwijdering? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, de specialisten uit ons netwerk sturen u vrijblijvende offertes toe.

Asbest verwijderen? Uitleg van het proces!

Veel van onze klanten uit Dongen zijn benieuwd naar het proces van een asbestverwijdering. Hoewel dit per bedrijf kan verschillen, doorloopt u in principe de volgende stappen:

  • U laat een asbestinventarisatie uitvoeren waarna een asbestinventarisatierapport wordt opgesteld
  • Er volgt een risicobeoordeling en de specialisten stellen een plan op voor de sanering
  • Er wordt een melding gedaan van de asbestsanering, dit regelt het saneringsbedrijf voor u
  • De asbestsanering gaat van start
  • U laat een eindcontrole uitvoeren
Hoe lang een asbestsanering duurt is volledig afhankelijk van de situatie. Het weghalen van een vensterbank met asbestvezels is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger dan het saneren van het dakbeschot.
asbest saneren Dongen

Wanneer is asbestverwijdering verplicht?

Zoals gezegd is het niet altijd noodzakelijk om asbesthoudende materialen uit uw woning in Dongen weg te halen, en loopt u bij hechtgebonden asbest geen risico op gezondheidsproblemen. Hierop geldt echter één belangrijke uitzondering: asbestdaken. Asbestvezels werden in het verleden veel verwerkt in golfplaten, die vervolgens zijn gebruikt als daken voor schuren of tuinhuisjes. Deze golfplaten zullen na verloop van tijd verweren, wat gezondheidsriscio’s met zich meebrengt. De asbestvezels komen los en zullen door de lucht gaan zweven, waardoor uw asbestdak een gevaar is voor iedereen in uw buurt. Er zou een verbod in 2024 komen op asbesthoudende platen, maar het asbestverbod is uitgesteld.

Het proces van asbestverwijdering in beeld:

Asbest laten verwijderen in Dongen?

Benieuwd naar de kosten van asbestsanering? Vergelijk offertes van specialisten uit Dongen.

Gratis offertes aanvragen

Kosten asbestinventarisatie

Vermoedt u dat er asbest in uw woning aanwezig is en wilt u de woning verkopen of verbouwen? In dat geval kunt u een zogenaamd type 0 onderzoek laten uitvoeren. Bij een dergelijk onderzoek kan een specialist asbesthoudende materialen herkennen, maar dit heeft geen waarde voor het aanvragen van een sloopvergunning. Hierdoor is de prijs een stuk gunstiger dan andere inventarisaties: u betaalt ongeveer €175,- tot €225,-. De exacte prijs verschilt per expert. Wilt u wel gaan slopen? Voor een asbestinventarisatie van direct herkenbare asbest uitgevoerd door een SC-540 gecertificeerd deskundige kost ongeveer €375,- tot €500,-. Bespaar op het asbestonderzoek door de verschillende tarieven van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken!

Prijstabel: kosten asbestinventarisatie

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten, inclusief btw*
Asbest is direct te herkennen (was type A)€375,- tot €500,-
Asbest is niet direct zichtbaar (was type B)€650,- tot €1.500,-
Asbestinventarisatie voor aankoop of verbouwing woning (was type 0)€175,- tot €225,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten.

Kosten asbest verwijderen

De kosten voor een asbestsanering hangen volledig af van uw persoonlijke situatie. Bij de meeste bedrijven betaalt u per ruimte of per oppervlak. Voor het saneren van 1 ruimte van 35 vierkante meter bedragen de kosten ongeveer €1.000,- tot €1.200,-. Het saneren van 2 ruimten met een oppervlak van 70 vierkante meter kost gemiddeld €1.600,- tot €1.800,-. Voor het weghalen van asbesthoudende golfplaten liggen de kosten gemiddeld iets lager. Voor een oppervlak tot 10 vierkante meter bedragen de kosten ongeveer €650,- tot €750,-. Er zijn helaas geen subsidieregelingen meer waar u gebruik van kunt maken.

kosten asbest verwijderen

Prijstabel: kosten asbest verwijderen

Asbest verwijderen per ruimteGemiddelde kosten, inclusief btw
1 ruimte tot 35 m²€1.000,- tot €1.200,-
2 ruimten tot 40 m²€1.100,- tot €1.300,-
2 ruimten tot 70 m²€1.600,- tot €1.800,-
3 ruimten tot 50 m²€1.500,- tot €1.700,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan.

Prijstabel: asbest golfplaten verwijderen

Asbest verwijderen: golfplatenGemiddelde kosten, inclusief btw
1 – 10 m²€650,- tot €750,-
11 – 20 m²€800,- tot €900,-
21 – 30 m²€850,- tot €950,-
31 – 50 m²€900,- tot €1.000,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan.

Asbest zelf verwijderen en afvoeren

Vele klanten uit Dongen willen zoveel mogelijk geld besparen op het verwijderen en afvoeren van asbesthoudende materialen. Daarom is één van de meest gestelde vragen of het mogelijk is om dit zelf uit te voeren. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit 2012: het saneren van uw woning is toegestaan onder strenge regels voor het afvoeren en verpakken van de asbesthoudende materialen. Ook zit er een maximum aan het aantal vierkante meters dat u zonder gespecialiseerd vakman mag saneren. Zo mag u de producten tijdens de asbestverwijdering niet beschadigen en moet het in één geheel verwijderd worden. Ook het afvoeren van het asbestafval dient erg voorzichtig gedaan te worden.

Asbestafval

Als u eenmaal zelf uw asbestplaten van onder het dakbeschot heeft verwijderd, dan zult u dit vervolgens moeten afvoeren. Dit klinkt eenvoudiger dan het lijkt. U zult de golfplaten bijvoorbeeld niet zomaar bij het grofvuil mogen brengen. De meeste gemeentes beschikken over een speciale stortplaats waar u het asbestafval naartoe mag brengen, mits u dit goed verpakt. Ziet u het toch niet zitten om de materialen met asbest zelf af te voeren? Dan is het mogelijk hier specialisten voor in te schakelen. Vraag via het offerteformulier naar de mogelijkheden en kosten.

asbest dak verwijderen

Asbestverbod in 2024 op daken?

Lang wilde de overheid een verbod op asbestdaken vanaf 2024. Dit asbestverbod is echter uigesteld tot nader orde. Golfplaten die asbestvezels bevatten, zullen door de weersomstandigheden snel verweren. De verweerde golfplaten verliezen hun functie niet, daarom laten vele huiseigenaren de platen liggen. Omdat de asbestdaken niet alleen een gevaar vormen voor uw gezondheid, maar ook die van alle bewoners om u heen, is het verstandig om de daken weg te halen en te vervangen met nieuwe platen.

asbest verwijderen subsidie

Subsidieregeling asbestdaken verwijderen

Voor het uitvoeren van een asbestverwijdering is er geen subsidie beschikbaar. Lang waren er verschillende subsidiepotjes voor een financiële tegemoetkoming voor het verwijderen van asbest, maar alle subsidieregelingen zijn stopgezet. In 2019 kwam er nog wel extra budget beschikbaar, maar ook dat is al opgebruikt. Tip: kijk op de website van RVO voor meer informatie.

gratis offertes asbestinventarisatie

Asbest specialisten met SC-540 certificaat

Wanneer u gebruik maakt van onze service, ontvangt u de offertes van diverse SC-540 gecertificeerde asbest specialisten uit Dongen. Voor een type 0 inventarisatie is het niet noodzakelijk om een gecertificeerde specialist in te schakelen, maar als u van plan bent om te slopen of verbouwen dan zult u wel een gecertificeerd specialist in moeten schakelen. Alleen dan ontvangt u een asbestinventarisatierapport dat geschikt is voor het aanvragen van een sloopvergunning. Bent u op zoek naar een gecertificeerd deskundige uit Dongen op het gebied van asbest? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, en vergelijk offertes van diverse bedrijven uit uw regio.

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het saneren van uw woonhuis in Dongen? Hebt u een vraag over het aanvragen van een subsidie? Of wil u weten of er sprake is van asbestisolatie bij uw golfplaten garagedak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij beheren een netwerk van erkende asbestbedrijven, die u met plezier van dienst zijn. Geef op het offerteformulier aan waar u naar op zoek bent, en wij sturen u vrijblijvend enkele offertes toe van professionals uit Dongen. Het is aan u om op basis van een prijsvergelijking te kiezen voor het bedrijf dat bij uw wensen aansluit.

Start uw gratis offerteaanvraag!