Asbest in huis of bedrijf?

Vergelijk offertes van asbest specialisten in Groningen & bespaar!

Nu gratis offertes vergelijken

Asbest Groningen: opsporen tot verwijderen

Heeft u asbest in Groningen? Of u nu een asbestonderzoek of een asbestverwijdering wilt laten uitvoeren, schakel hiervoor een ervaren asbestverwijderaar in. Dat is de enige manier waarop u zeker weet dat uw gezondheid geen gevaar loopt. Bovendien kunt u in de toekomst gerust klussen in huis, zonder daarvoor een vergunning te moeten aanvragen. Op zoek naar een asbestbedrijf bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag.

U ontvangt zo snel mogelijk gratis offertes van meerdere asbestbedrijven bij u in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies zo voor de asbestverwijderaar met het beste aanbod. Op deze pagina leest u wat u moet doen als u asbest in Groningen vermoedt. U leest ook hoe een asbestinventarisatie verloopt en wat een asbestverwijdering inhoudt.

asbest Groningen

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Deze asbestvezels zijn in het verleden heel veel gebruikt in de bouw en bij de productie van onder andere meubels en daken. In de jaren 90 bleek asbest asbestose te veroorzaken en vormde het een risico voor de gezondheid.

Sinds 1993 geldt in Nederland een totaalverbod op asbesthoudende materialen. Toch komt het vandaag de dag nog regelmatig voor in huizen, in onder meer vensterbanken, afvoerbuizen en plafondplaten. Verderop leest u hoe u asbest kunt herkennen en wat te doen bij asbest.

Asbest in huis of bedrijf?

Vooral in de jaren 80 was asbest populair in de bouw. Het is namelijk heel sterk en slijtvast en heeft een goede isolatiewaarde. In veel huizen en bedrijven die in deze periode gebouwd zijn, is nog steeds asbest terug te vinden.

In veel gevallen zit het veilig vast in een bepaalde constructie, waardoor het geen gevaar voor de gezondheid vormt. Pas als u uw huis of bedrijfspand gaat verbouwen, slopen of klussen is het belangrijk dat u rekening houdt met de (mogelijke) asbestvezels. Benieuwd naar de prijzen van een asbestonderzoek of -verwijdering? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Asbest in huis komt onder andere voor in:

 • Het dak
 • Het dakbeschot
 • Cement
 • Vloerbedekking
 • De schoorsteen
Asbest in bedrijven komt voor in:
 • Golfplaten
 • Cement
 • De schoorsteen

Wat te doen bij asbest?

Vermoedt u asbest in Groningen? U hoeft het asbest niet altijd te laten verwijderen. Hieronder hebben we een stappenplan voor u opgesteld, zodat u weet wat u moet doen als er asbest in huis aanwezig is.

 1. Laat vaststellen of er echt asbest aanwezig is. Vraag gratis offertes aan!
 2. Moet het asbest weg of kan het blijven zitten? Asbest in een vaste constructie hoeft u niet direct te laten verwijderen.
 3. Wie moet het weghalen, u, uw verhuurder of een eventuele nieuwe koper?
 4. Hoe moet het asbest in Groningen weggehaald worden? Mag u dit zelf doen of moet u de asbestsanering in Groningen laten uitvoeren door een asbestverwijderaar?
 5. Wie betaalt de asbestsanering?

Hoe asbest herkennen?

  Asbestvezels zijn microscopisch klein, en daardoor niet zomaar te herkennen. U kunt wel asbesthoudende materialen herkennen aan de hand van een aantal belangrijke kenmerken van de asbestvezels.

 • Asbest isoleert uitstekend, en is daardoor veel gebruikt als isolatiemateriaal rondom warme leidingen, bij plafonds en bij daken.
 • Doordat asbest goed bestand is tegen hoge temperaturen, werd het veel gebruikt bij de productie van kachelplaten in haarden en cv-installaties.
 • Asbest was een heel goedkoop materiaal, het komt dus vaker voor in goedkope materialen dan in dure producten.

Vind asbestdeskundigen voor een asbestonderzoek in Groningen

Vergelijk en kies de vakman met de beste prijs, om zo tot wel 40% te besparen.

Gratis offertes vergelijken

asbestinventarisatie Groningen

Asbestinventarisatie Groningen

Denkt u dat dat er asbest in uw woning aanwezig is? Of wilt u binnenkort gaan verbouwen of slopen? Laat dan een asbestinventarisatie in Groningen uitvoeren. Een inventarisatie is niets meer dan een asbestonderzoek. Dit houdt in dat een vakman bij u langs komt om te onderzoeken of er inderdaad materialen met asbesthoudende vezels aanwezig zijn.

Er zijn verschillende soorten asbestinventarisaties.

Een visuele beoordeling is een asbestonderzoek dat u op elk moment kunt laten uitvoeren omdat u benieuwd bent of er asbest aanwezig is. Wilt u uw woning slopen of verbouwen, dan heeft u een eerste asbestinventarisatie in Groningen nodig, hierbij wordt er onderzoek gedaan naar direct waarneembaar asbest. Vermoedt de vakman dat er niet-waarneembaar asbest aanwezig is, dan volgt een aanvullende inventarisatie en een asbestanalyse. Wilt u een inventarisatie laten uitvoeren? Start dan snel uw gratis offerteaanvraag!

Kosten asbestinventarisatie

Een visuele beoordeling (voorheen het type 0 onderzoek) is een quick scan, bedoeld voor huizen die te koop staan. De resultaten van deze beoordeling worden opgenomen in de koopakte. De kosten van deze asbestinventarisatie liggen gemiddeld rond de €100,- tot €200,-.

De prijs van een eerste inventarisatie liggen rond de €300,- tot €400,-. Blijkt dat er aanvullend asbestonderzoek in Groningen nodig is, dan betaalt u gemiddeld €650,- tot €1.500,- voor de aanvullende asbestinventarisatie.

Wat kost een asbestinventarisatie?

Type asbestinventarisatie Kosten asbestinventarisatie, inclusief btw* Aanvullende informatie
Visuele beoordeling op asbestverdachte materialen (type 0) €100,- tot €200,- Het zogenaamde type 0 onderzoek bestaat uit een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn.
Eerste asbestinventarisatie €300,- tot €400,- De eerste asbestinventarisatie (voorheen type A) omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn.
Aanvullende asbestinventarisatie €650,- tot €1.500,- De aanvullende asbestinventarisatie (voorheen type B) wordt uitgevoerd wanneer tijdens de eerste inventarisatie wordt vermoed dat er niet-waarneembare asbest aanwezig is.

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen gratis en zonder verplichting offertes aan.

Eerste asbestinventarisatie

Als u een gebouw van voor 1994 wilt verbouwen, renoveren of slopen dan bent u verplicht een asbestinventarisatierapport te overhandigen aan de gemeente. Als er wel asbestvezels aanwezig zijn in uw woning, dan moet u eerst een asbestverwijdering in Groningen laten uitvoeren voordat u mag slopen.

Bij een eerste asbestinventarisatie (voorheen het type A onderzoek) gaat de asbestdeskundige op zoek naar direct waarneembaar asbest. Dit asbestonderzoek wordt gedaan met alleen handgereedschap en er wordt geen zwaar destructief onderzoek uitgevoerd. Uw woning blijft gewoon intact. Eventueel worden er een paar monsters gebruikt voor een asbest test op het lab.

In het inventarisatierapport komt een overzicht van alle visueel, direct waarneembare asbest. In het inventarisatierapport spreekt de expert ook een eventueel vermoeden op niet-waarneembaar asbest uit. Als dit het geval is dan wordt er, in overleg, een aanvullend asbestonderzoek in Groningen uitgevoerd.

Aanvullende asbestinventarisatie

Bij een aanvullende inventarisatie (voorheen het type B onderzoek), gaat de asbestdeskundige op zoek naar niet direct waarneembaar asbest. Dit is alleen op te sporen door middel van een ‘zwaar destructief onderzoek’. Met andere woorden: de asbestdeskundige sloopt delen van uw woning voor het onderzoek. Een aanvullend onderzoek wordt daarom vooral uitgevoerd voorafgaand aan de sloop of renovatie van een gebouw.

Tijdens deze asbestinventarisatie voert de deskundige ook een risicobeoordeling uit. Het gebouw wordt ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Afhankelijk van het risico wordt bepaald aan welke eisen de asbestverwijderaar moet voldoen. Risicoklasse 1 houdt in dat u het asbest eventueel zelf of door een niet gecertificeerd bedrijf mag laten verwijderen. Gaat het om risicoklasse 2, dan moet u voor de asbestverwijdering in Groningen altijd een gecertificeerd asbestbedrijf inschakelen.

asbestonderzoek Groningen

Asbestinventarisatierapport, waarvoor is dat?

Na het asbestonderzoek stelt de deskundige een asbestinventarisatierapport op. Dit rapport is verplicht als u uw huis van voor 1994 wilt gaan slopen of verbouwen. Een asbestinventarisatierapport is een verslag van het asbestonderzoek. Hierin staat duidelijk omschreven in welke materialen of producten waarneembaar of niet-waarneembaar asbest aanwezig is.

In het asbestinventarisatierapport staat ook de risicoklasse vermeld. U kunt er ook voor kiezen om de asbestinventarisatie vrijblijvend uit te laten voeren. Bijvoorbeeld omdat u benieuwd bent of er asbest in uw woning aanwezig is. U bent u dat geval niet altijd verplicht om het asbest te verwijderen.

Asbestclausule, wat is dat?

Wilt u een woning van voor 1994 verkopen? In dat geval wordt er een asbestclausule in de koopovereenkomst opgenomen. In deze asbestclausule staat omschreven dat er mogelijk asbesthoudende materialen in de woning aanwezig zijn. Als de koper de koopovereenkomst tekent, dan gaat hij hiermee akkoord. De verkoper is in dat geval niet aansprakelijk als er na de verkoop blijkt dat er inderdaad asbest aanwezig is.

Vermoedt u asbest in uw woning? Asbestinventarisatie in Groningen!

Vergelijk gratis offertes en vind snel een betrouwbaar asbestbedrijf in uw regio.

Gratis offertes vergelijken

asbestverwijdering Groningen

Asbestverwijdering Groningen

Als er asbest in uw huis wordt aangetroffen dan hoeft u dit niet altijd direct te laten verwijderen. In veel gevallen zit het asbest verwerkt in een vaste constructie, waarbij er geen kans is dat de vezels losraken. In dat geval vormen de vezels geen gevaar voor uw gezondheid.

Gaat het om asbest dat wel een risico vormt voor uw gezondheid?

In dat geval moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen voor om het asbest in Groningen te verwijderen. Met het asbestbedrijf maakt u duidelijke afspraken over het asbest die u wilt laten verwijderen en wat u eventueel wilt laten zitten. Voor uw gemak voert het asbestbedrijf het asbest na het verwijderen voor u af. Op zoek naar een asbestbedrijf? Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Wat kost asbest verwijderen?

Bleek uit het asbestinventarisatierapport dat er inderdaad asbest aanwezig is? Dan kunt u ervoor kiezen om het asbest te laten verwijderen in Groningen. Het saneren van 1 ruimte tot 35 m³ kost ongeveer €1.050,-. Dit zijn de kosten voor het verwijderen van de asbest en het afvoeren, dus zonder de inventarisatie.

Laat u asbest in 2 ruimtes tot 40 m² verwijderen, dan liggen de kosten rond de €1.150,-. En als u asbest laat verwijderen in drie ruimtes tot samen 50 m², dan liggen de kosten rond de €1.450,-.

Asbest verwijderen: kosten 2021

Asbest verwijderen kosten: per ruimte Gemiddelde kosten, inclusief btw*
1 ruimte tot 35 m² €1.050,-
2 ruimtes tot 40 m² €1.150,-
3 ruimtes tot 50 m² €1.450,-
2 ruimtes tot 70 m² €1.700,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, exclusief de kosten voor asbestinventarisatie. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan.

Asbest dak verwijderen: kosten

De regering wilde asbestdaken per 2024 verbieden, maar de eerste kamer stemde hier niet mee in. Voorlopig bent u dus niet verplicht uw asbestdak te verwijderen. Toch bestaat er altijd de mogelijkheid dat u uw asbestdak in de toekomst wel moet verwijderen. Voor het verwijderen van asbest golfplaten met een oppervlak van maximaal 10 m² liggen de prijzen rond de €675,-. Wilt u een asbestdak van 21 m² tot 30 m² laten verwijderen? De prijzen liggen dan rond de €850,-.

Kosten asbest golfplaten verwijderen 2021

Kosten asbest golfplaten verwijderen Gemiddelde kosten, inclusief btw*
1 – 10 m² €675,-
11 – 20 m² €800,-
21 – 30 m² €850,-
31 – 50 m² €925,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, exclusief de kosten voor asbestinventarisatie. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan.

Prijsvoorbeeld: asbest verwijderen

€675,- tot €1.700,-

(Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven)

Goedkope situatie
€675,-

Asbestverwijdering van schuur met golfplaten van 3×3 meter.

Duurdere situatie
€1.700,-

Asbestverwijdering in woning met 2 ruimtes tot 70 m².

Nu gratis offertes vergelijken

prijsopbouw asbest verwijderen

Prijsopbouw: asbestsanering Groningen 2021

Als u asbest laat verwijderen zijn de kosten te verdelen in 2 categorieën. Ongeveer 72% van het totaalbedrag gaat naar het verwijderen van asbest in Groningen. Hier zitten ook de afvoerkosten bij in. Afhankelijk van de hoeveelheid betaalt u voor het afvoeren van asbest gemiddeld €0,- tot €25,- per 100 kilogram. Daarnaast betaalt u gemiddeld 28% van de totale kosten voor de inventarisatie.

Het proces van asbestverwijdering in beeld:

Is asbestverwijdering verplicht?

Asbestverwijdering is niet verplicht. Ook het plan om asbestdaken per 2024 te verbieden is voorlopig van de baan. Dat betekent dat u op dit moment ook uw asbest golfplaten niet hoeft te verwijderen. Zolang de asbestvezels verwerkt zijn in vaste materialen zonder risico op beschadiging, is het risico voor uw gezondheid erg klein. Een asbestverwijdering is daarentegen altijd een goed idee. Zo kunt u op een later moment rustig gaan klussen, zonder hiervoor een asbestdeskundige in te schakelen.

Wilt u uw woning gaan slopen of verbouwen?

Als er uit het inventarisatierapport blijkt dat er asbest aanwezig is, dan moet u hier tijdens de verbouwingswerken rekening mee houden. Laat het asbest voor of tijdens de bouw verwijderen door een gecertificeerd saneringsbedrijf.

asbest verwijderen Groningen

Asbest verwijderen: particulier

Het is geen fijn idee om te weten dat u een asbestdak heeft, of dat er asbest in uw woning aanwezig is. Als u weet waar het zit en als het in één deel te verwijderen is, is het voor particulieren (onder strenge voorwaarden) toegestaan asbest zelf te verwijderen.

Ziet u het niet zitten om dit zelf te doen, dan zijn er verschillende asbestsaneringsbedrijven die een asbestsanering kunnen uitvoeren. Wilt u ook een asbestverwijdering laten uitvoeren? Vraag dan snel gratis offertes aan en vind een bedrijf bij u in de buurt. Zo bespaart u tot wel 40% op de kosten voor de asbestverwijdering!

Zelf asbest verwijderen?

Onder sommige omstandigheden is het toegestaan asbest zelf te verwijderen. Zo moet u de asbestsanering minimaal 1 dag van tevoren melden bij uw gemeente. U mag de asbestsanering alleen uitvoeren als het totale oppervlak kleiner is dan 35 m². Daarnaast mogen er tijdens de asbestverwijdering geen asbestvezels vrijkomen.

Hoe doe ik dit?

Asbestvezels komen vrij op het moment dat de materialen beschadigen. Het is dus belangrijk dat u de materialen in hun geheel verwijdert en niet in stukken zaagt of breekt. Ook moet u het asbest inleveren bij een instantie die dit accepteert. U kunt het asbest niet zomaar achterlaten bij het grofvuil. Meer weten over de regels omtrent een particuliere asbestsanering? Lees dan verder op rijksoverheid.nl.

Asbest afvoeren

Om het risico van asbest zoveel mogelijk te verkleinen, moet u dit goed afvoeren. In sommige gemeenten kunt u het asbest inleveren bij de milieustraat.

Hier zitten wel regels aan verbonden.

U moet het materiaal voorzichtig vervoeren, zodat er geen vezels losraken. Ook moet u het asbest duidelijk verpakken, zodat voor buitenstanders ook direct duidelijk is dat er asbesthoudende producten in zitten. Dit doet u door het materiaal in te pakken in twee lagen plasticfolie, voorzien van een asbestlogo.

Ziet u het niet zitten zelf het asbest te vervoeren? Sommige gemeentes bieden aan om asbestafval op te halen. Zo kunt u zelf de asbestverwijdering uitvoeren maar hoeft u het daarna niet af te voeren naar de milieustraat. Vindt u het geen fijn idee om asbest zelf te verwijderen? Schakel dan direct een asbestinventarisatiebedrijf in.

asbestsanering Groningen

Asbest verwijderen: bedrijf

Een bedrijf mag alleen het asbest zelf verwijderen als het gaat om risicoklasse 1. Bedrijven die het asbest te laten verwijderen kunnen gebruik maken van twee fiscale regelingen, die een asbestsanering een stuk goedkoper maken.

Als bedrijven een asbestverwijdering uitvoeren, hebben zij recht op deze regelingen:

 • De Milieu Investeringsaftrek (MIA): dit is een subsidie waarmee bedrijven een gedeelte van de kosten vergoed krijgen. Deze subsidie loopt op tot 36% van uw investering.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): met deze subsidie lost u 75% van het investeringsbedrag af op een door uw gekozen tijdstip. Dit maakt het mogelijk de kosten te spreiden over een langere periode. Lees op de website van RVO.nl meer over de regelingen.

Veelgestelde vragen

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over asbest saneren in Groningen. Veel mensen willen graag duidelijkheid met betrekking tot de kosten. Ook is er nog veel onduidelijk over de plichten bij asbest: wanneer is iemand verplicht asbest te saneren?

Hieronder staat een verzameling van de meest gestelde vragen op het gebied van asbestsanering en -inventarisatie. Wilt u asbest laten saneren en zoekt u een bedrijf bij u in de regio? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Waar zit asbest in?

Asbest is gebruikt in veel verschillende constructies en materialen. Asbest wordt onder andere gevonden in de schoorsteen, in cement, in vloerbedekking, isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen en in cv-installaties. Wilt u zeker weten of er asbesthoudende producten in uw huis aanwezig zijn, laat dan een asbestonderzoek uitvoeren door een asbest controleur.

Wanneer asbest verwijderen?

U moet een asbestverwijdering uitvoeren als u het huis of de constructie gaat slopen of verbouwen. Gaat u niet verbouwen dan bent u niet verplicht het asbest te verwijderen. Zolang de asbestvezels verwerkt zijn in een vaste constructie is er geen grote kans dat de vezels zomaar loslaten.

Hoeveel asbest mag u zelf verwijderen?

Hechtgebonden asbest mag u zelf verwijderen zolang het niet meer is dan 35 m². Ook moet u het asbestdak of andere materiaal in z’n geheel kunnen verwijderen, zonder het te scheuren, zagen of breken. Dan is het risico op loslatende asbestvezels zo klein mogelijk.

Wat kost asbest saneren?

Asbest saneren in een ruimte tot 35 m² kost gemiddeld €1.050,-. Wilt u een asbestdak verwijderen? De kosten voor het verwijderen van asbest golfplaten tot 20 m² kost ongeveer €800,-. De kosten zijn heel erg afhankelijk van het totaaloppervlak. Houd er ook rekening mee dat deze kosten exclusief asbestonderzoek zijn.

Asbest verwijderen in Groningen? Schakel een asbestbedrijf in!

Met het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs.

Nu gratis offertes vergelijken

asbest saneren subsidie 2021

Asbest verwijderen subsidie 2021?

Tot voor kort was het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het saneren van asbestdaken. Deze is per 15 december 2018 gesloten omdat het plafond van de subsidie is bereikt: de subsidie is op! Er is op dit moment sprake van een fonds die deze subsidie vervangt, maar daar is nog geen zekerheid over.

Wilt u meer lezen over een eventueel fonds? Lees dan verder op rijksoverheid.nl. Hoewel er op dit moment geen landelijke subsidie is, geeft uw gemeente of provincie misschien wel een plaatselijke subsidie voor asbest saneren.

Bespaartips: asbest verwijderen kosten

Er zijn verschillende manieren waarop u bespaart op de kosten van asbest saneren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het materiaal zelf af te voeren. Sommige gemeentes staan het zelfs toe dat u de asbest gratis inlevert bij een milieustraat. Dit kan alleen als het gaat om hechtgebonden asbest.

Een tweede tips is het kiezen voor een asbestbedrijf bij u in de buurt. Zo bespaart u al snel op de voorrijkosten. Vergelijk bovendien de prijzen van meerdere asbestbedrijven en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

 • Voer het materiaal zelf af.
 • Kies voor een asbestbedrijf bij u in de buurt.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere asbestbedrijven.

Recent aangevraagde offertes

Eerst asbestinventarisatie in Groningen
Asbest in bedrijfspand verwijderen in Veendam
Asbest laten afvoeren in Hoogezand
Aanvullende asbestinventarisatie in Stadskanaal
Asbestonderzoek tbv verkoop woning - Doetinchem
Asbest dak verwijderen in Harderwijk
Asbest uit schoorsteen verwijderen Tiel
Asbest vloerbedekking verwijderen in Zutphen
Asbest golfplaten verwijderen in Wageningen
Asbest dakbeschot verwijderen - Wijchen
Asbestverwijderaars vergelijken in Barneveld
Asbestonderzoek + rapportage in Culemborg

asbestverwijderaar Groningen

Voordeel inschakelen asbestverwijderaar

 • Met hulp van een SC-540 gecertificeerd asbestverwijderaar weet u zeker dat het asbest snel & veilig verwijderd is.
 • U bespaart u zelf waardevolle tijd en energie.
 • U hoeft zelf geen materialen aan te schaffen.
 • Uw gezondheid loopt bij het asbest saneren geen gevaar.

Besparen op asbestverwijdering Groningen? Gratis offertes vergelijken!

Asbest in huis en wilt u dit saneren? Of heeft u een vermoeden van asbesthoudende materialen in huis en wilt u een asbestonderzoek laten uitvoeren?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in uw mailbox. Vergelijk en kies de asbestverwijderaar met het beste aanbod: zo bespaart u al snel tot wel 40% op de totale kosten.

Nu gratis asbest offertes vergelijken!

Handige externe websites

 • Infomil.nl: alle wetgeving, regels en tips omtrent het verwijderen van asbest als particulier.
 • Aombeheer.nl: doe de asbest-check. Heeft u asbest in uw pand of dakbedekking? Doe de check!
 • Ascert.nl: Stichting certificatie asbest.