Asbest verwijderen?

Vergelijk offertes van asbest specialisten & bespaar!

Nu gratis offertes vergelijken
asbestverwijdering

Asbest verwijderen

Wanneer u asbest in huis ontdekt is het in vele gevallen aan te raden om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Omdat asbestverwijdering levensgevaarlijk kan zijn, is het van groot belang dat dit op zorgvuldige wijze uitgevoerd wordt. Schakel daarom een gecertificeerd bedrijf in. Met een ervaren specialist bent u namelijk verzekerd van vakwerk! Bent u benieuwd naar de kosten van een asbestverwijdering? Of wilt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Dan sturen wij u de offertes van diverse bedrijven uit uw regio. Vergelijk op prijs, aanbod en kwaliteit en bespaar op deze manier tot wel 30% van de totale kosten!

Navigeer op deze pagina naar:

Wanneer is het verplicht?

Wanneer er na de asbestinventarisatie blijkt dat er asbest in uw woning aanwezig is, dan is aan u de keuze of u dit wilt laten verwijderen. In sommige gevallen is prima te leven met asbest in huis en is verwijderen zelfs helemaal niet nodig. Is er sprake van asbest in de golfplaten op uw dak? Houd er dan rekening mee dat hier vanaf 2024 een verbod op geldt. Hoewel u op dit moment nog niet verplicht bent om tot asbestverwijdering over te gaan, riskeert u vanaf 2024 een boete als u nog steeds een asbestdak heeft. Bovendien loont het om de asbestverwijdering zo snel mogelijk uit te voeren, omdat u tot 2020 recht heeft op een subsidie.

asbestverwijdering voor particulieren en bedrijven

Asbestverwijdering is niet altijd nodig!

Zoals wij hiervoor al lieten doorschemeren is asbest niet in alle gevallen schadelijk. Het grote gevaar van asbest zit hem in het inademen van de asbestvezels. Asbest komt echter op twee verschillende manieren voor: losgebonden en hechtgebonden. Wanneer er sprake is van hechtgebonden asbestvezels, dan bevindt dit zich in een ander materiaal. Hierdoor zitten de vezels ingesloten en kunt u ze niet inademen. Wel is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de aanwezigheid. Wanneer de producten of materialen gaan scheuren of beschadigd raken bestaat er namelijk wel de mogelijkheid dat er vezels losraken. In dit geval is het vaak wel nodig om de golfplaten, plafondplaten of ander asbesthoudende materialen te verwijderen.

Het begint bij asbestinventarisatie

Als u wilt weten of er asbesthoudende materialen in huis zijn, dan zult u een asbestinventarisatie moeten laten uitvoeren. Dit is een inspectie waarbij er wordt vastgesteld of er asbest aanwezig is. In eerste instantie zal een inspecteur een niet-destructief onderzoek uitvoeren. Met behulp van een schroevendraaier en eventueel een beitel onderzoekt de inspecteur alle verdachte ruimtes voor direct waarneembaar asbest. Hierbij gaat het vaak om ruimtes onder het dak, ventilatiekanalen en kruipruimtes. In sommige gevallen blijkt dat een aanvullend onderzoek nodig is. Vaak gaat het hierbij om een destructieve inventarisatie. Hierbij vinden er breekwerkzaamheden plaats om niet-direct waarneembaar asbest vast te kunnen stellen.
asbest verwijderen kosten

 

Asbest verwijderen: particulier

Particulieren vragen geregeld of zij zelf hun asbest mogen verwijderen. Dit is echter in de meeste gevallen niet toegestaan. U zal moeten voldoen aan zeer strenge eisen, en daarbij mag alleen de eigenaar van het pand het asbest verwijderen. Hulp inschakelen van familie of vrienden is daarbij niet toegestaan. Ga daarom niet zelf aan de slag en schakel een saneringsbedrijf in voor uw asbestverwijdering. Per bedrijf zal het verwijderen op andere wijze gedaan worden, maar in de meeste gevallen doorloopt het saneringsproces de volgende stappen:

  • De asbestinventarisatie
  • Een bepaling van de risicoklasse
  • Aanvraag en melding bij de gemeente
  • Verwijderen asbesthoudende materialen
  • Eindmeting
  • Afronding
Na de asbestinventarisatie wordt uw geval onderverdeeld in een risicoklasse. Deze klasse speelt een grote rol in de bepaling voor het verwijderen van de asbesthoudende middelen. Bij klasse 1 is er een laag risico, waardoor het niet verplicht is om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Wel zitten er nog steeds strenge eisen verbonden aan de asbestverwijdering, dus u kunt niet zomaar zelf aan de slag gaan. Hierbij kunt u denken aan asbest in losse plantenbakken of platen. Bij risicoklasse 2 is er sprake van een normaal risico en is de hulp van een gecertificeerd bedrijf nodig. Ook dienen de werkzaamheden gemeld te worden bij de arbeidsinspectie en gemeente. Denk hierbij aan materialen als vinylzeil, golfplaten en vensterbanken. Betreft het risicoklasse 3, dan is er sprake van een hoog risico. Hierbij gaat het veelal om spuitasbest en asbesthoudende isolatiematerialen.

Asbest verwijderen: bedrijf

Ook als bedrijf is het uiteraard verstandig om na een asbestinventarisatie een asbestsanering uit te laten voeren. In grote lijnen verloopt u hetzelfde proces als bij particulieren. Na het asbestonderzoek wordt u ingedeeld in een risicoklasse, volgt de melding bij de gemeente en begint een gecertificeerd bedrijf met het saneren. Net als particulieren is er de keuze om hechtgebonden asbest niet direct te verwijderen. Als u het wel laat verwijderen, houd er dan rekening mee dat ten tijde van het verwijderen enkel bevoegde specialisten aanwezig mogen zijn. Bent u als bedrijf geïnteresseerd in het verwijderen van asbesthoudende materialen? Neem dan contact met ons op en ontvang tot 6 vrijblijvende offertes.

Het proces van asbestverwijdering in beeld:

Kosten asbest verwijderen

Er zitten natuurlijk kosten verbonden aan het verwijderen van asbest. Wat dit kost is grotendeels afhankelijk van de ruimte en risicoklasse. Omdat de kosten van een asbestverwijdering relatief hoog liggen, kiezen klanten er bij hechtgebonden asbest vaak voor om dit niet te verwijderen. Ook is het niet mogelijk om op de kosten te besparen door zelf werkzaamheden uit te voeren, omdat dit veelal door een gespecialiseerd bedrijf gebeurd moet worden. Bij een ruimte tot 35 vierkante meter kost het u ongeveer €1.050,-. Vindt de asbestverwijdering plaats in twee ruimten tot 70 vierkante meter? Dan zijn de kosten gemiddeld €1.700,-. Heeft u een asbestdak en wilt u deze laten verwijderen? Tot 10 vierkante meter kost dit gemiddeld €675,-. Gaat het om een oppervlak van 21 tot 30 vierkante meter, dan liggen de kosten rond de €850,-.

Wat kost asbest verwijderen?

Asbest verwijderen kosten: per ruimte Gemiddelde kosten, inclusief btw*
1 ruimte tot 35 m² €1.050,-
2 ruimtes tot 40 m² €1.150,-
3 ruimtes tot 50 m² €1.450,-
2 ruimtes tot 70 m² €1.700,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, exclusief de kosten voor asbestinventarisatie. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan.

Kosten asbest golfplaten verwijderen

Kosten asbest golfplaten verwijderen Gemiddelde kosten, inclusief btw*
1 – 10 m² €675,-
11 – 20 m² €800,-
21 – 30 m² €850,-
31 – 50 m² €925,-

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, exclusief de kosten voor asbestinventarisatie. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan.

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Vergelijk deze prijsopgaven en bespaar!

Offertes aanvragen

Asbestverbod in 2024 op daken

Tot op heden bent u niet verplicht om asbest te verwijderen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken echter verboden. Dat betekent dat u voor die tijd wel verplicht bent om asbestverwijdering van uw dak uit te voeren. Bestaat uw dak uit asbesthoudende golfplaten, of vermoet u zelf asbest? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren en start zo snel mogelijk met uw asbestverwijdering. U heeft nog een paar jaar de tijd, maar het loont om dit zo snel mogelijk uit te voeren.

Tot 2020 heeft de overheid namelijk een subsidie beschikbaar gesteld, waarbij u recht hebt op een vergoeding van een deel van de kosten. Heeft u voor 2024 de asbesthoudende golfplaten op uw dak niet vervangen? Dan riskeert u een boete van de gemeente. Daarnaast kan de gemeente u verplichten om de asbestverwijdering eerder uit te laten voeren, indien uw dak verweerd en slecht onderhouden is.

Zelf asbest verwijderen

Het verwijderen van asbesthoudende materialen is erg gevaarlijk, daarom raden wij u af om zomaar zelf aan de slag te gaan. Daarbij is het in vele gevallen zelfs verplicht om de werkzaamheden door een SC-540 gecertificeerd bedrijf uit te laten voeren. In sommige gevallen gaat het echter om zulke kleine hoeveelheden dat het voor particulieren is toegestaan deze zelf te verwijderen. Dit mag alleen als het gaat om kleine hoeveelheden van de hechtgebonden variant. Bijvoorbeeld als u losse plantenbakken heeft waar asbestvezels in verwerkt zijn, of een losse vensterbank. Doe hiervan in ieder geval een week van tevoren een melding bij de gemeente. Zij zullen u tevens informeren over de voorzorgsmaatregelen die u moet treffen. Wij geven u nog een aantal tips wanneer u zelf aan de slag wilt gaan: draag beschermende kleding die u na afloop weg kunt gooien. Trek de werkkleding aan in de besmette ruimte en houd uw andere kleding schoon. Haal speciale extra sterke plastic zakken voor het asbestafval en verwijder zoveel mogelijk van uw meubels en spullen voordat u begint met de asbestverwijdering.

Voorwaarden zelf asbestverwijdering uitvoeren

Asbestverwijdering kan niet in alle gevallen door particulieren uitgevoerd worden. Zoals wij al eerder beschreven is dit enkel toegestaan als het gaat om kleine hoeveelheden (max. 35 vierkante meter) van hechtgebonden asbest. Daarnaast moet het gaan om golfplaten, vensterbanken of andere asbesthoudende producten die in het geheel, zonder dat u het hoeft te breken of zagen. Na het verwijderen dient u het asbestafval te verpakken in luchtdicht plastic, waarop u duidelijk laat blijken dat de inhoud asbest bevat. Dit levert u vervolgens af bij een speciaal inzamelpunt voor asbest. Na afloop bent u verplicht opnieuw een inventarisatie uit te laten voeren om te controleren of er geen asbestvezels zijn achtergebleven.

Asbestafval

Klanten vragen ons regelmatig of zij kleine hoeveelheden asbesthoudende materialen naar de vuilstort kunnen brengen. Dit is echter niet toegestaan, voor uw veiligheid en dat van anderen. U moet dit, met behulp van sterke plastic zakken aanbieden bij een speciaal inzamelpunt. Bij de meeste gemeentes kunt u hiervoor terecht bij de milieustraat. In de meeste gevallen zitten er kosten verbonden aan het wegbrengen van asbestafval. De hoogte van de kosten is afhankelijk van het gewicht. Ziet u het niet zitten om de materialen zelf te vervoeren? In de meeste gemeentes is het mogelijk om het asbestafval af te laten voeren. Hier komen vaak wel extra kosten overheen. In de meeste gemeentes bedraagt het afvoeren gemiddeld €125,-.

Subsidie 2018/2019

Voor asbestverwijdering is het in principe niet mogelijk om een subsidie aan te vragen. Wanneer u verplicht bent om asbestverwijdering op uw dak toe te passen is het sinds januari 2016 echter wel mogelijk om een subsidie aan te vragen. Voor 2017 heeft de overheid een budget van €25 miljoen beschikbaar gesteld. Per vierkante meter verwijderd dak krijgt u een vergoeding van €4,50 met een maximum van €25.000,- per adres. Een voorwaarde hiervoor is dat u minimaal 35 vierkante meter laat verwijderen. Hoewel u asbestdaken pas vanaf 2024 verboden zijn, geldt de subsidie tot 2020. Daarom raden wij u aan om zo snel mogelijk over te gaan tot een asbestverwijdering. Heeft u een aanvraag gedaan, maar is het budget voor 2018 al op? Dan ontvangt u de subsidie pas in 2019. Let op: het dakbeschot valt niet onder deze subsidieregeling. Tip: kijk op de website van RVO voor meer informatie over de subsidieregeling voor asbestdaken.
asbestsanering

Gecertificeerde asbestbedrijven

Asbest wordt ook vaak een stille moordenaar genoemd. Bij een asbestverwijdering is het van groot belang dat er erg voorzichtig mee om wordt gegaan. In de meeste gevallen bent u verplicht om een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen. Daarbij zijn ook asbestbedrijven verplicht om het SC-540 certificaat te behalen, wanneer zij asbestverwijderingen uit willen voeren. Alle regels en wetgeving rondom asbestverwijdering is gebaseerd op dit certificaat. Alleen wanneer het in uw geval om risicoklasse 1 gaat is het toegestaan om zelf aan de slag te gaan, of om een niet gecertificeerd bedrijf in te schakelen.

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Bent u verplicht de asbesthoudende golfplaten van uw dak te verwijderen? Of bent u benieuwd naar de kosten van een gemiddelde asbestverwijdering? Wilt u zoveel mogelijk besparen op de asbestsanering van uw woning? Schakel altijd een gespecialiseerd bedrijf in voor het verwijderen asbest. De specialisten verwijderen namelijk niet alleen al het asbesthoudende materiaal op een veilige wijze, maar zorgen ook voor de afvoer van al het materiaal.

Start uw gratis offerteaanvraag!

Door het offerteformulier in te vullen krijgt u een aantal scherp geprijsde offertes van asbestspecialisten uit uw regio. Gratis! En natuurlijk zonder verdere verplichtingen. Vergelijk de offertes en kies de beste specialist.

Gratis offertes aanvragen

Het duurt maar 2 minuutjes.