Hulp nodig bij asbest herkennen?
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten.
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten.
In honderdduizenden woningen in Nederland is asbest verwerkt. Wanneer u hier niet op de juiste manier mee omgaat, heeft dit ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Veel klanten vragen ons daarom hoe zij asbestverdachte materialen het beste kunnen herkennen: hoe ziet asbest eruit? En heeft het een specifieke geur? Wilt u er zeker van zijn dat uw plafondplaten geen schadelijke grondstoffen bevatten? Of wilt u uw asbestdak zo snel mogelijk professioneel laten weghalen?
U ontvangt dan spoedig gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken. Vergelijk de bedrijven op prijs en aanbod, zodat u de juiste prijs betaalt voor uw asbestinventarisatie of –sanering.
Omdat de grondstof zo ontzettend sterk en goedkoop was, is het in het verleden veel gebruikt in de bouw. Tegenwoordig is er meer bekend over de schadelijke gevolgen. Wanneer u vermoedt dat het in uw woning aanwezig is, raden wij u aan een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen voor een asbestinventarisatie. In een aantal gevallen is het niet noodzakelijk om het weg te halen, maar het is wel belangrijk dat u bewust bent van de aanwezigheid. Zeker als u binnenkort gaat verbouwen.
Maar hoe kan u asbest nou herkennen?
Het herkennen van de asbestvezels is erg lastig. Asbestvezels bestaan namelijk uit microscopisch kleine vezels, die u met het blote oog niet kan zien. Het herkennen wordt nog moeilijker gemaakt doordat het geen specifieke geur heeft. Wilt u zeker weten waar u mee te maken heeft? Dan is het noodzakelijk om een asbestinventarisatie uit te laten voeren.
Het herkennen van asbestverdacht materiaal is wel mogelijk. In eerste instantie gaat het vaak om producten met een vezelachtige structuur. Deze herkent u bij beschadigingen of breuken en ook de kleur is in sommige gevallen een indicatie: asbest is veelal wit, blauw of bruin van kleur. De leeftijd van de asbestverdachte producten is een tweede goede indicatie. Ga na wanneer de producten geproduceerd zijn: Tot 1983 is er veel gebruik gemaakt van losgebonden asbest. Tot 1993 is er gebruik gemaakt van hechtgebonden asbest. Heeft u te maken met een asbestverdacht product? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestbedrijf. Zij kunnen u na onderzoek aan uw woning de asbestvezels herkennen en, indien nodig, weghalen.
De aanwezigheid is niet altijd schadelijk voor uw gezondheid. Vaak zitten de asbestvezels goed verwerkt in materialen als golfplaten, plafondplaten en zelfs vloerbedekking. Wanneer dit van goede kwaliteit is, is er geen kans dat de asbestvezels door de lucht gaan zweven. Ook in dit geval is het belangrijk om er van op de hoogte te zijn.
Als u gaat verbouwen loopt u het risico dat de asbestvezels wel losraken. Wanneer u langdurig asbestvezels inademt heeft dit mogelijk ernstige gevolgen voor uw gezondheid. Dit kan leiden tot long- of alvleesklierkanker. Wanneer mensen door hun werk extreem veel asbestvezels inademen kan dit leiden tot buikvlieskanker of stoflongen. Vaak duurt het na het inademen nog tientallen jaren voordat u er ziek van wordt, daarom wordt het ook wel een stille moordenaar genoemd. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een korte blootstelling niet een risico voor uw gezondheid. Wel is het belangrijk om bij asbestverdachte materialen zo snel mogelijk een asbestinventarisatie uit te laten voeren.
Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaan er dus diverse soorten. In Nederland zijn er drie soorten die het meest voorkomen:
In ongeveer 5% van de gevallen is er sprake van blauwe asbest. Dit is in het verleden voornamelijk gebruikt als gespoten middel, waardoor het niet in een materiaal verwerkt is. Zoals u zich misschien kan voorstellen vliegen de vezels dus door de lucht. Dit is de meest schadelijke vorm, omdat dit zich bij inademing aan de longen hecht.
Er bestaan verschillende types asbestvezels, deze onderscheiden wij vaak in hechtgebonden en losgebonden vezels. Bij een hechtgebonden soort zit de grondstof vast in een ander product. Het asbest is dan verwerkt in golfplaten en buizen voor het riool of de waterleiding.
Heeft u te maken met een hechtgebonden soort?
Dan hoeft u dit na een asbestinventarisatie in de meeste gevallen niet te laten verwijderen. Doordat het zo goed vast zit zal u het namelijk niet kunnen inademen. Wel is het belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. Zo kunt u het in de gaten houden. Wilt u gaan verbouwen of ontstaan er scheuren, dan zal u het alsnog moeten laten verwijderen. Wel is er een uitzondering voor een asbestdak: ook al gaat het om een hechtgebonden soort, dan moet u dit alsnog laten verwijderen. Door de weersomstandigheden is er een grote kans op beschadigingen.
Bij de losgebonden variant is de grondstof niet verwerkt in een ander materiaal. Het is vaak zacht en het brokkelt vaak af. Door aanrakingen, trillingen of andere bewerkingen is de kans groot dat er na verloop van tijd vezels vrijkomen. Zonder dat u het doorheeft kunt u de schadelijke stoffen inademen, en daarom is het gezondheidsrisico bij deze soort erg groot.
U zult het daarom in alle gevallen moeten laten verwijderen of afdekken. Het komt vaak voor bij vloerbedekking en isolatieplaten. U zou uw vloerbedekking, na het herkennen van asbest, kunnen laten weghalen door een gecertificeerd bedrijf. U kunt er echter ook voor kiezen om het te bedekken met andere vloerbedekking.
In 1993 is er een totaalverbod gekomen op het gebruik van asbest. Tot die tijd is het in veel materialen gebruikt. Het was een ontzettend populaire grondstof omdat het ook vele goede eigenschappen heeft.
Als u het wilt herkennen is het belangrijk om te weten op welke producten u moet letten. Vanwege de goede kwalitatieve eigenschappen is het tot 1993 veel gebruikt bij de bouw van nieuwe woningen. Op basis van deze voordelen onderscheiden wij in principe drie verschillende toepassingen:
Omdat asbesthoudende materialen hittebestendig zijn en daarnaast geluid, warmte en elektriciteit isoleren, is het veel verwerkt in plafonds en muren. Over het algemeen gaat het hierbij om de losgebonden soort. U kunt het herkennen bij onder andere verwarmingsketels en –leidingen. Ook is het veelal toegepast bij geperste platen.
In en rond uw woning vindt u dit terug bij het dakbeschot, brandwerende deuren en platen. Ook oudere huishoudelijke apparaten zoals elektrische ovens, strijkijzers en broodroosters kunnen schadelijke grondstoffen bevatten.
In het verleden is de grondstof veel verwerkt in rubber of kunststof. Dit creëerde een enorm sterk en slijtvast resultaat, waardoor het erg geschikt was als afdichtmateriaal.
In de meeste gevallen werd het als asbestkoord toegepast. Asbestkoorden zijn te herkennen door de pluizige structuur en witte of grijze kleur. U vindt de koorden vooral bij metsel- en voegwerk, als afdichting van uw rookgasafvoeren en schoorstenen, leidingen en sponningen. Ook aan vulmiddelen als kit of vloermatwerkingsmiddelen werd asbest toegevoegd.
Omdat het ontzettend sterk is, werd het in het verleden veelal toegevoegd aan het productieproces van diverse bouwmaterialen.
U kan de grondstof daarom herkennen bij bijvoorbeeld golfplaten, dakgoten en vensterbanken. Maar het is daarnaast tevens mogelijk dat het verwerkt is in uw pleisterwerk, plafondplaten of gevelbekleding. Ook uw vloerbedekking bevat mogelijk schadelijke vezels. Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden en omdat het geen specifieke kleur of geur bevat, is het herkennen erg lastig. Wanneer u asbestverdacht materiaal in uw woning opmerkt raden wij u aan om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren.
Zoals wij al eerder beschreven is een asbestinventarisatie noodzakelijk om uw gezondheid te garanderen. Heeft u asbestverdacht materiaal opgemerkt in uw woning? Of is uw woning voor 1993 gebouwd en wilt u binnenkort gaan verbouwen? In beide gevallen raden wij u aan om asbestverdacht materiaal te laten inspecteren door een gecertificeerde inspecteur.
In eerste instantie vindt er een non-destructief onderzoek plaats. Elke ruimte die asbestverdacht wordt, zal de inspecteur nauwkeurig controleren. In sommige gevallen vermoedt de inspecteur de aanwezigheid van asbest dat niet direct waarneembaar is. Om dit te controleren zullen er breekwerkzaamheden plaats moeten vinden. Dit gebeurt wanneer er een vermoeden is op schadelijke grondstoffen in de fundering of spouwmuren. Uiteraard gebeurt dit volledig in overleg met u.
Het herkennen van asbest is belangrijk om uw gezondheid te garanderen. Het is in sommige gevallen echter niet altijd noodzakelijk om de materialen te verwijderen. Hoe kan dit? In de meeste gevallen is er sprake van witte, hechtgebonden asbest. Hierbij is het verwerkt in een ander materiaal en de kans dat er vezels loskomen is erg klein.
Uw gezondheid loopt pas een risico wanneer u de schadelijke stoffen inademt, wat bij hechtgebonden asbest niet zomaar zal gebeuren. Houd de materialen wel in de gaten. Wanneer u beschadigingen ontdekt in uw plafondplaten, vloerbedekking of golfplaten zal u ze naar alle waarschijnlijkheid alsnog moeten weghalen. Is er sprake van losgebonden asbest? In dat geval zal u dit volledig moeten verwijderen of bedekken. Een asbestdak moet u bij zowel losgebonden als hechtgebonden vezels laten vervangen.
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 700 mensen door de gevolgen van jarenlange blootstelling. De overheid streeft er daarom naar om asbest zoveel mogelijk uit de samenleving te halen. In 2012 bleek dat er nog honderdduizenden daken niet asbestvrij waren. Asbestdaken komen met name voor bij het gebruik van golfplaten.
De Nederlandse overheid wilde vanaf 2024 alle asbestdaken verbieden, maar heeft het verbod onlangs uitgesteld. Deze werden veelal bij de agrarische bouw toegepast. Het verbod is niet helemaal van de baan, maar het is nog niet duidelijk wanneer het in werking gaat treden. Op dit moment is er geen landelijke subsidie voor het verwijderen van asbest.
Asbest heeft geen specifieke geur of kleur en dat maakt het lastig te herkennen. Asbestverdachte materialen zijn, door bepaalde eigenschappen, makkelijker te ontdekken maar als u zekerheid wenst omtrent uw plafondplaten, vloerbedekking of dak dan is het noodzakelijk dat u een gecertificeerde inspecteur inschakelt. De specialist weet precies waar hij op moet letten en verwijdert asbesthoudend materiaal professioneel. Tevens zorgt hij voor een goede afvoer.
Als u het offerteformulier invult ontvangt u vrijblijvend en kosteloos tot wel 6 offertes van specialisten uit uw regio. Het is aan u om de prijsopgaven met elkaar te vergelijken. Dankzij onze werkwijze bespaart u al snel tot wel 30% op de totale kosten!