Asbestinventarisatie

Hulp nodig? Vergelijk offertes & bespaar!

Nu gratis offertes vergelijken
asbest inventarisatie

Asbestinventarisatie

Als u een pand wil slopen, dan bent u verplicht om het eerst te controleren op de aanwezigheid van asbest. Voordat u een vergunning voor de sloop krijgt zal u namelijk een asbestinventarisatierapport moeten overhandigen. Wilt u een asbestonderzoek laten uitvoeren zodat u kan renoveren? Of heeft u als particulier een inventarisatie nodig voor de verkoop van uw woning en bent u nieuwsgierig naar de kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Wij sturen u diverse offertes op maat, die u vervolgens zelf vergelijkt op prijs en aanbod. Hierdoor bespaart u al snel tot wel 30% op de totale kosten!

Navigeer op deze pagina naar:

Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht?

U kunt als huiseigenaar te allen tijde een gecertificeerd asbestonderzoek laten uitvoeren indien u de aanwezigheid van asbestvezels vermoedt. In sommige situaties is een SC 540 asbestinventarisatie echter verplicht.

Laat u een woning of gebouw dat voor 1993 gebouwd is slopen of renoveren? Dan is het uitvoeren van een type A of type B asbestonderzoek verplicht. Voor 1993 werd er bij in de bouw namelijk veel gebruik gemaakt van asbesthoudende producten en materialen. Dit hoeft geen schadelijke gevolgen te hebben voor uw gezondheid, maar als u in het gebouw gaat verbouwen dan is er een grote kans dat er asbestvezels vrijkomen. Het inademen hiervan heeft grote gevolgen met betrekking tot uw gezondheid. Naar aanleiding van de asbestinventarisatie ontvangt u een asbestinventarisatierapport. Dit is een overzicht van de aanwezige asbest. Vaak zult u het asbest moeten laten verwijderen door een SC540 gecertificeerd bedrijf voordat u kan beginnen met uw werkzaamheden.
asbestonderzoek

Wat doet de inspecteur tijdens een asbestinventarisatie?

Wanneer u een oude woning binnenkort wil gaan verbouwen of renoveren, dan is het belangrijk om eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Hierbij wordt er grondig gecontroleerd of er asbest in het pand aanwezig is. Als dit het geval is, dan zal u dit eerst moeten laten verwijderen voor u begint met de renovatie. Zou u dit niet doen dan komen er asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels heeft ernstige gevolgen voor uw gezondheid.

Er bestaan diverse types asbestonderzoeken, maar in de meeste gevallen zal de inspecteur in eerste instantie op zoek gaan naar direct waarneembaar asbest. Dit bevindt zich veelal in verdachte ruimtes: ventilatiekanalen, kruipruimtes en onder het dak. In sommige gevallen zal in het asbestinventarisatierapport blijken dat er een vermoeden is voor niet-direct waarneembaar asbest. Om dit vast te stellen is een grondiger inventarisatie vereist.

Eerste asbestinventarisatie, type A

Wanneer u een asbestonderzoek laat uitvoeren dan heeft u in eerste instantie de keuze uit type A en type 0. Bij deze inventarisatie vind er enkel licht destructief onderzoek plaats. Het asbestbedrijf gebruikt hierbij enkel handgereedschappen, zoals een beitel en schroevendraaier.

Met de asbestinventarisatie wordt over het algemeen direct waarneembaar asbest ontdekt. In sommige gevallen zal de inspecteur een monster meenemen zodat hij vast kan stellen of er asbest aanwezig is. Naar aanleiding van het asbestonderzoek stelt de inspecteur een asbestinventarisatierapport op. In dit rapportage staat een overzicht van het gevonden asbest, de locatie en het potentiële risico dat het vormt.

Aanvullende inventarisatie, type B

In sommige gevallen vindt er naar aanleiding van het asbestinventarisatierapport een aanvullend type B asbestonderzoek plaats. Het kan voorkomen dat de inspecteur vermoedt dat er sprake is van niet-direct waarneembaar asbest of dat de eerste inventarisatie niet voldoende duidelijkheid biedt.

In dit geval is er destructief onderzoek nodig om de mogelijke gevaren in kaart te brengen. Wilt u het pand slopen? Dan vindt het onderzoek vlak voor- of zelfs tijdens de sloop plaats. Wanneer er een vermoeden is voor niet-direct waarneembaar asbest zal u dit moeten melden bij de gemeente en heeft u een vergunning nodig voor de werkzaamheden aan het gebouw. Eén van de eisen voor de vergunning is dat er altijd een gecertificeerde asbestverwijderaar aanwezig moet zijn.

Type 0 en G

Een inventarisatie type A en type B zijn de twee meest voorkomende onderzoeken. In sommige gevallen kiezen klanten echter voor een type 0 of type G asbestinventarisatie. Een type 0 asbestonderzoek vindt vaak plaats voorafgaand aan een type A onderzoek. Hierbij gaat het om een risicobeoordeling conform NEN 2991 en is daarom niet voldoende voor het aanvragen van een vergunning. Het type 0 asbestinventarisatie is voordeliger en wordt voornamelijk gebruikt om vast te stellen of er asbest aanwezig is in een gebouw dat in gebruik is. Daarom is dit een populair asbestonderzoek bij de verkoop van woningen.

Het type G onderzoek is een uitbreiding op het type A asbestinventarisatie. Is er tijdens de inspectie asbest gevonden dat u niet hoeft te verwijderen? Dan vindt er met een inventarisatie type G een risicobeoordeling plaats waarbij de inspecteur een asbestbeheersplan opstelt. In deze rapportage staat omschreven hoe u met de materialen om moet gaan.

asbest rapportage

Asbestinventarisatierapport

Wanneer u een inventarisatie laat uitvoeren door een saneringsbedrijf, dan wordt er na de inspectie een rapportage opgesteld: het zogeheten asbestinventarisatierapport. In dit rapportage staat een duidelijk overzicht van de locaties waar asbest aanwezig is, evenals het soort asbest dat ontdekt is. Ook de gezondheidsrisico’s staan in het rapportage omschreven. Als u graag met zekerheid wilt weten of er asbest in uw woning aanwezig is, dan is het aanvragen van een inspectie en rapportage geheel vrijblijvend.

In sommige gevallen is deze rapportage verplicht. Bij de sloop of renovatie van uw pand, bijvoorbeeld. Zonder rapportage ontvangt u geen vergunning. Als u wilt gaan slopen moet u dus een inventarisatie laten uitvoeren door een SC 540 gecertificeerd asbestbedrijf.

Kosten asbestinventarisatie

Er zitten altijd kosten verbonden aan een asbestonderzoek. Een visuele beoordeling op asbestverdachte materialen kost gemiddeld €100,- tot €200,-. De eerste asbestinventarisatie (was voorheen type A) kost gemiddeld €300,- tot €400,-. Dit bestaat uit uit een inventarisatie naar asbesthoudende materialen die niet direct zichtbaar zijn. Tot slot is er nog een aanvullende asbestinventarisatie (voorheen type B). Dit kost gemiddeld €650,- tot €1.500,-.

Wat kost een asbestinventarisatie?

Type asbestinventarisatie Kosten asbestinventarisatie, inclusief btw* Aanvullende informatie
Visuele beoordeling op asbestverdachte materialen (type 0) €100,- tot €200,- Het zogenaamde type 0 onderzoek bestaat uit een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn.
Eerste asbestinventarisatie €300,- tot €400,- De eerste asbestinventarisatie (voorheen type A) omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die direct waarneembaar zijn.
Aanvullende asbestinventarisatie €650,- tot €1.500,- De aanvullende asbestinventarisatie (voorheen type B) wordt uitgevoerd wanneer tijdens de eerste inventarisatie wordt vermoed dat er niet-waarneembare asbest aanwezig is.

*Let op dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen gratis en zonder verplichting offertes aan.

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Vergelijk deze prijsopgaven en bespaar!

Offertes aanvragen

Asbest verwijderen

Zoals u waarschijnlijk bekend is, is het verwerken van asbest levensgevaarlijk. Wanneer er uit de inspectie blijkt dat er asbest in uw woning aanwezig is, mag u dit daarom niet zomaar zelf verwijderen. Er worden strenge eisen gesteld, waardoor wij u sterk aanraden hiervoor een saneringsbedrijf in te schakelen. Zij voeren uw asbestsanering op drie verschillende manieren uit:

  • Binnensanering
  • Buitensanering
  • Containmentsanering
Bij binnensanering bevindt het asbest zich aan de binnenkant van uw woning. Wanneer het gebouw nog in gebruik is kiest het bedrijf vaak voor containmentsanering. Dit houdt in dat er een plastic bak om het asbest heen gebouwd wordt. Het bedrijf neemt verschillende maatregelen om te voorkomen dat er stofdeeltjes vrijkomen. In het geval van buitensanering bevindt het asbest zich in de open lucht. Deze asbestsanering komt met de grootste risico’s voor omstanders. Het bedrijf zal minimaal 5 meter rondom de woning afzetten zodat duidelijk is dat zij met asbesthoudende materialen werken. Tijdens het verwijderen wordt het asbest bevochtigd. Dit maakt de kans op rondvliegende asbestvezels zo klein mogelijk.
asbest verwijderen

Subsidie mogelijk?

Omdat de overheid asbest zoveel mogelijk uit de samenleving wil verwijderen, heeft zij vanaf 2024 verplicht dat alle asbestdaken verwijderd moeten worden. Als woningeigenaar bent u zelf grotendeels verantwoordelijk voor de kosten. Om u hierin tegemoet te komen is het sinds 4 januari 2016 mogelijk om een subsidie aan te vragen. Voor het jaar 2017 heeft de overheid een budget van €25 miljoen beschikbaar gesteld. Dient u een aanvraag voor de subsidie in, maar is het budget voor 2017 al op? Dan verschuift de ontvangst naar januari 2018. U heeft recht op een subsidie van €4,50 per vierkante meter asbestdak dat u laat verwijderen. Op deze subsidie rust een maximum van €2.500,- per adres. U kunt hier enkel aanspraak op maken als u de rekening betaalt. Let er dus op dat uw naam op de factuur staat. U dient uw aanvraag voor de subsidie uiterlijk 6 maanden na de verwijdering van uw asbestdak in. Is uw asbestdak in 2024 nog niet verwijderd? Dan riskeert u een boete van de gemeente.

Asbestinventarisatiebedrijven met SC-540 certificaat

Alle regelgeving en eisen omtrent asbestinventarisatie en –sanering zijn opgesteld aan de hand van het SC-540 certificaat. Dit houdt in dat u de inspectie moet laten uitvoeren door een asbestbedrijf dat beschikt over dit certificaat. Is dit niet het geval, dan is het asbestinventariesatierapport niet geldig bij het aanvragen van een vergunning. Alleen als u voor de verkoop of aankoop van uw woning een type 0 inventarisatie laat uitvoeren is een SC-540 certificaat niet verplicht. Per 1 maart 2017 zijn er nieuwe asbestregels in werking gegaan, sindsdien is het SC-540 certificaat veranderd in het Procescertificaat Asbestinventarisatie.

Het proces van asbestinventarisatie in beeld:

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Bent u op zoek naar een asbestinventarisatiebedrijf uit uw regio? Zoek dan niet verder! Een asbestspecialist inventariseert alle asbesthoudende materialen in uw woning en zorgt ervoor dat alles op de juiste manier verwijderd wordt. Door gratis offertes te vergelijken, weet u zeker dat u niet te veel betaalt! Vul hiervoor het offerteformulier in en u ontvangt gratis offertes. Zo krijgt u niet alleen inzicht in de exacte kosten, maar u kiest ook eenvoudig en snel een goede specialist uit. Door het uitgebreide netwerk is er altijd een specialist bij u in de buurt!

Gratis offertes aanvragen

Het duurt maar 2 minuutjes.